Babaételek
Néha nagy gondban van az anyamadár, hogy milyen étellel lakathatná jól örökké éhes, csivitelő fiókáját. Nálunk legalábbis ez így van, szerencsére. Ezen az oldalon reggeli, ebéd, uzsonna és vacsora ötleteket találtok. A válogatásom szempontja az volt, hogy mit ehet az a baba, aki nemrég töltötte be az 1. életévét.
Az itt bemutatott receptek nagy része Vida Ágnes babapszichológustól származik (www.kismamablog.hu), melyeket az étkezések típusa szerint csoportosítottam, néhol picit módosítottam a recepteken a mi ízlésünknek megfelelően, illetve kiegészítettem még egy-két ötlettel a listát.
RECEPTEK 1 ÉVESEKNEK
REGGELI ÖTLETEK
Tejpép (kisfiam kedvence a Milupa gyümölcsös tejpép).
Sajtdarabkák, almadarabkák, csirkemellsonka-csíkok, rozskenyér darabkák, főtt tojás.
Rántotta variációk:
Sajtos tojásrántotta
A tojást reszelt sajttal jó alaposan összekeverjük és úgy sütjük meg.
Zöldséges tojásrántotta
1 cukkinit megtisztítunk, apró kockákra szelünk kevés vöröshagymával (1 kicsi fej, vagy egy fél fej) és egy paradicsommal olajon megpárolunk. Amikor a zöldségek megpuhultak, a felvert tojást ráöntjük és alaposan összesütjük.
Kenyérre kenhető krémek
Tojáskrém
1 tojást keményre főzünk, lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, bazsalikommal, kevés tengeri sóval és vajjal vajkrémet keverünk belőle. Kenyérre kenhető.
Padlizsánkrém
1 közepes padlizsánt meghámozunk, apróra szeljük és 2 gerezd fokhagymával jó puhára pároljuk vízben. Kevés sóval ízesíthetjük. Összeturmixoljuk. Pirítósra vagy kiflire kenve a legfinomabb.
Körözött
1 pohár tejfölt negyed kiló túróval összekeverünk, kevés tengeri sóval, apróra vágott metélőhagymával és nem csípős pirospaprikával összekeverjük. Kenyérre kenhető.
Zöldségkrém
1 szem paradicsomot és 1 kicsi cukkinit megmosunk, lehúzzuk a héját és apróra vágva összepároljuk 1 gerezd fokhagymával, kevés bazsalikommal és pici tengeri sóval ízesíthető. Kenyérre is kenhetjük, vagy tésztát adhatunk hozzá, de akár főtt rizsbe keverve is megehetjük.
Húskrém
1 fej apróra vágott hagymával, 2 gerezd fokhagymával összepárolunk fél kiló darált marhahúst, bazsalikommal, tengeri sóval ízesítjük, kevés pirospaprikát is tehetünk bele. Vajjal kenhető állagúra keverjük. Kevés olívaolajat is keverhetünk hozzá, így jobb lesz az állaga.
Májkrém
5 csirkemájat puhára főzünk, villával összenyomkodjuk, majorannával, tengeri sóval ízesítve olívaolajjal, vajjal kenhető állagúra keverjük.
EBÉD (VACSORA) ÖTLETEK
A mindenkori kedvenclistán nálunk bérelt első helyet élvez a paradicsomos tészta, és ennek mindenféle verziója. Talán az abszolút favorit a padlizsános-halas.
Paradicsomos ételek
Padlizsános-halas paradicsomos tészta
Vöröshagymát hagymát dinsztelünk, és megsütjük rajta az aprócska kockákra vágott 1 padlizsánt (héjastul). Sózzuk, pici bors is mehet rá, kakukkfű és bazsalikom. Felöntjük két doboz paradicsomszósszal vagy hámozott paradicsomkonzervvel (tudom, nagy adag, de ebből mi is eszünk), és ha van előző napról maradt halrudacskánk, vagy párolt halunk, azt is belemorzsoljuk. Kisebb tésztával tudja enni a baba, de lehet rajta egy picit turmixolni is, akkor jobban összevegyül a szósszal a tészta, és enni is könnyebb.
Paradicsomos hal
1 szem paradicsomot és 1 filézett hekktörzset összepárolunk, majd főtt rizzsel turmixolva, vagy összekeverve adjuk.
Paradicsomos krumpli
Két szem burgonyát megtisztítunk és felteszünk főni, közben két szem paradicsomot
megmosunk, megszabadítunk a héjától, apróra vágjuk, majd a burgonyával együtt főzzük. Ha megpuhult a krumpli, összeturmixoljuk, vagy jó alaposan összenyomkodjuk villával. Kevés tengeri sóval, bazsalikommal ízesíthetjük. Amikor nincs friss paradicsom, hámozott paradicsommal készíthetjük el, vagy saját befőzésű pürével, esetleg 100%-os paradicsomlével.
Paradicsomos borsópüré
5 dkg zöldborsót megpárolunk. 1 közepes paradicsomot egy kis apróra vágott petrezselyemmel és egy negyed apróra vágott zellerrel összepárolunk, ha megpuhult, a borsóval összeturmixoljuk vagy villával összenyomkodjuk. Paradicsom helyett 100%-os paradicsomlevet is használhatunk.
És a gyerekek álma:
Milánói baba módra
1 fej vöröshagymát kevés olajon megpirítunk, amikor üveges, darált sertés-, csirke- vagy pulykahúst (fél kilót) 3 szem paradicsomot (vagy 1 hámozott paradicsomkonzervet), bazsalikomot, 1 közepes apróra vágott cukkinit és 2 gerezd fokhagymát összepárolunk. A baba kaphatja a szószt kevés reszelt sajttal megszórva, a
maradékot pedig spagettire rátéve mi ehetjük meg. 10 hónapos kortól a pici is kaphatja tésztával a szószt. A legjobb a pennetészta, mert azt kézzel is meg tudja fogni, vagy fel tudja szúrni villára.
Babapizza
Fél kiló lisztet (lehet fehérliszt vagy fehér és rozsliszt vegyesen), 1 csomag szárított élesztővel (vagy 1 adag kockaéletszővel, 125 grammossal) alaposan összedolgozunk és fél liter langyos vízzel összekeverjük. Nem kelesztjük, hanem azonnal kicsi gombócokat gyúrunk belőle és ebből gyártjuk a minipizzákat (vagy több nagyot, amit aztán a kicsinek feldarabolunk). A tésztát nagyon vékonyra kell nyújtani, mert a sütőben úgyis megnő. A szószhoz 4 szem paradicsomot kis kockákra szelünk (vagy hámozott paradicsomkonzervet passzírozunk össze), és 2 gerezd fokhagymával, tengeri sóval, oregánóval, bazsalikommal, olívaolajjal ízesítve szósszá főzünk. Ezt tesszük rá a pizzára, majd erre jöhet a sajt vagy az egyéb feltétek, ami lehet cukkinikarika, sonka, brokkoli, tükörtojás, hal, kukorica, bab, hal ízlés szerint. 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt átsül ez a tészta.
Levesek
Húsleves – villával összetörjük a répát, burgonyát, csirkemájat, zellert, és pici husi darabokat keverünk hozzá.
Krémlevesek – cukkini, sütőtök, kukorica, stb. Levesbetétnek amarántot vagy quinoát szoktam használni.
Sárgaborsó leves
Az előző este beáztatott sárgaborsót jól szétfőzzük, majd kevés sóval ízesítjük. Vízzel felöntjük és összeturmixoljuk. Kevés csirkemellet tehetünk hozzá, és petrezselyemzölddel is ízesíthetjük.
Paradicsomleves
1 adaghoz: 2 deci 100%-os paradicsomlevet teszünk fel főni, petrezselyemzöldet, 1 szál megtisztított, felkarikázott fehérrépát teszünk bele és dúsíthatjuk néhány kocka burgonyával is. Amikor megfőttek a zöldségek, összeturmixoljuk.
Vagy ahogyan én készítem: rántást készítek, majd félig engedem a lábost vízel, két babérlevéllel és egy vöröshagymával megadom az alapízt, majd ha a hagyma megfőtt, felöntöm paradicsomlével. Só és cukor, bizony nekem kell bele. Eperlevél tésztát főzök ki mellé.
Főzelékek
Sóskamártás villával összenyomkodott burgonyával
Spenót villával összenyomkodott burgonyával
Tökfőzelék
Finomfőzelék
Felkockázott répát, karalábét, burgonyát és zöldborsót megpárolunk vízben, majd összeturmixolunk. Úgy is elkészíthető, hogy a burgonyát külön pároljuk meg, összeturmixoljuk és a villával összenyomkodott zöldségek sűrítésére használjuk.
Zöldségpüré
1/4 fej vöröshagymát, 1 közepes burgonyát, 1 sárgarépát, 1 kisebb paradicsomot, ½ almát, kevés zellerzöldet felkockázunk, majd kevés olajon és vízen megpárolunk a hagymával kezdve. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és nagyon puhára főzzük. Villával összetörve vagy turmixolva kínálható, esetleg kevés párolt csirkemellet is lehet tenni bele.
Sárga zöldbab vajban forgatva
10 deka sárga vajbabot megmosunk, a szárát levágjuk, majd vízben jó puhára főzünk. 10 deka vajat megolvasztunk és a megpárolt babot ezen forgatjuk meg. A baba egyben is tudja enni a babokat, de adhatunk neki mellé krumplipürét is, a saját ételeinkhez pedig kiváló köret lehet belőle (pl.sült csirkecombhoz).
Céklafőzelék
(inkább kisebbeknek)1 db céklát hámozzunk meg és apróra vágva főzzük puhára annyi vízben, amennyi éppen ellepi. A krumplit vele együtt főzzük meg, ha megfőtt, turmixoljuk össze, a sűrűségét a főzővízzel állítsuk be, de tehetünk hozzá anyatejet is.
Szószok
Kapros szósz
5 dkg kukorica- vagy rizslisztet serpenyőben (lehetőleg teflonosban, hogy ne ragdjon le) szárazon felhevítünk, 1 evőkanál olívaolajat teszünk hozzá, majd felengedjük 3 dl húslevessel. Jó alaposan mártás sűrűségűre keverjük. 1 csomó apróra vágott kaporral főzzük 10 percig, majd egy csipet tengeri sóval és egy negyed citrom kifacsart levével ízesítjük. Ha sült húst (esetleg főtt marhahúst) tálalunk mellé főtt burgonyával, akkor családi ebédhez szósznak is kiváló.
Almaszósz – például párolt csirkemellhez
Néhány szem almát tisztítsunk meg és daraboljuk apróra. Főzzük meg. Ha megpuhult, turmixoljuk össze úgy, hogy közben a főzővízből is hozzáadunk a megfelelő állag elérése érdekében.
Spenótos ételek
Spenótfőzelék
Kicsiknek: A spenótot vízben megpároljuk (lehet mirelit spenót is), 1 szem krumplit megtisztítunk, apróra vágva vízben megfőzzük, hozzápárolunk egy gerezd fokhagymát is, majd a spenóttal összeturmixoljuk.
Nagyobbaknak (én már így főzöm): a hagyományos módon, rántással, tejjel készítem 2 gerezd fokhagymával és sóval. Villával összetört főtt burgonyával adom a gyerkőcnek.
Spenótfelfújt
A spenótot megfőzzük, összekeverjük 1 gerezd összenyomott fokhagymával, kevés tengeri sóval és tojással. Vajjal kikent tepsiben, vagy tűzálló tálban 10-15 percet sütjük 180 fokon. Apró kockákra vágva tálaljuk. Felfújt készülhet más zöldségekkel is, brokkolival, répával, paradicsommal, spárgával, cukkinivel, tehetünk bele sajtot, ízesíthetjük kaporral, bazsalikommal.
Kölesgolyócskák spenóttal
20 dkg köles, 1 csomag mirelit spenót, 2 evőkanál tejszín, 10 dkg reszelt sajt, 2 gerezd
fokhagyma, kevés margarin ízlés szerint só, bors.
A kölest bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. A fokhagymát megtisztítjuk, fokhagymanyomón áttörjük, a margarinon megfuttatjuk és hozzákeverjük a megolvasztott spenótot és a tejszínt. Jól elkeverjük majd hozzáadjuk a sajtot és a kölest. Ha az egész összeállt kicsi golyókat formázunk belőle és úgy tálaljuk. A család
köretként kaphatja, a baba számára pedig laktató uzsonna vagy vacsora lehet (vagy akár ebéd is)
Burgonyás ételek
Padlizsános burgonya
1 közepes padlizsánt megtisztítunk, karikákra vágunk, 7 szem burgonyát héjában megfőzünk, majd megtisztítjuk. Olajjal kikent tűzálló tálban egymásra rétegezve felkarikázott paradicsommal lerakjuk, a tetejét sajttal megszórjuk, így sütjük kb. 20 percig. Köretként tálaljuk, vagy magában is fogyasztható.
Csirkés rakott krumpli
6 szem burgonyát megtisztítunk, egy tűzálló tálat olajjal kikenünk erre tesszük a vékony krumplikarikákat, a paradicsomkarikákat, a hagymakarikákat, paprikaszeleteket és a csirkecombokat, csirkeszárnyakat rétegezve. Sóval, kevés borssal, oregánóval ízesítjük, a tetejére mindig krumpli kerüljön. A legkisebb lángon, fedő alatt kb. 1-másfél órát pároljuk, amikor a csirke megpuhult, levesszük a fedőt és nagyobb lángon még 10-15 percet sütjük.
Burgonyapüré
Alaposan megmossuk, majd 200 Celsius-fokos sütőben harminc percig sütjük a burgonyát. Válasszunk sárga héjú fajtát, mert puhára sül, így villával is könnyedén szétnyomhatjuk.
Zöldséges rakott krumpli
A milánói receptben található szószt elkészítjük. 5 szem krumplit megfőzünk, meghámozunk, felkarikázunk, vajjal kikent tűzálló tálba a szósszal rétegenként leteszünk, majd a tetejére sajtot szórunk és megsütjük.
Vagy egyszerűen sült krumpli, tepsiben sütve, teavajjal tálalva, vagy néha-néha kaphat az egyéves baba olajban sült krumplit is.
Rakottasok
Rakott kel
1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát olajban megpirítunk, hozzáadunk fél kiló darált húst és kevés tengeri sót, így pároljuk puhára a husit. 1 fej kelkáposztát vagy kínai kelt vízben leveleire szedve puhára főzünk. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal vagy olajjal, lefektetünk egy réteg kelkáposztalevelet, majd rá egy réteg husit és így tovább rétegenként haladva, a tetejére tejfelt és sajtot tehetünk.
Rakott karfiol
1 fej vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát olajban megpirítunk, hozzáadunk fél kiló darált húst és kevés tengeri sót. Amikor már megpuhult a hús, 2 pohár tejföllel elkeverjük. 1 fej karfiolt puhára főzünk vízben. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal vagy olajjal, lefektetünk egy réteg rózsáira szedett karfiolt, majd rá egy réteg husit és így tovább rétegenként haladva, a tetejére tejfelt és sajtot tehetünk.
Rakott cukkini
Kevés metélőhagymát kis olajon megpirítunk, hozzátesszük a darált pulykamellet, majd kevés vízzel együtt pároljuk, amíg meg nem puhul. Egy csipet tengeri sóval ízesíthetjük. Ha nagyon darabos a hús (mert nagyobb darabokra volt darálva), akkor érdemes valamivel több vízben párolni, és összeturmixolni, még mielőtt a cukkinire rátennénk.
Egy kisebb cukkinit megmosunk, héjától megszabadítunk, felkarikázunk, és egy tűzálló tálba kevés olajra egy réteg cukkini, egy réteg husival rétegenként haladva lerakunk, majd 200 fokon 25 percig fedő alatt sütjük, amíg a cukkini meg nem puhul, ezután még 5-10 percig fedő nélkül is sütjük.
Ha már van foga a babának, és szívesen fogadja a darabos ételt, akkor elég villával összetörni neki a cukkinit, ha még csak pépeset eszik, akkor turmixoljuk össze neki. Ezt az ételt mi is vele ehetjük, csak akkor nagyobb adagot készítsünk és a tűzálló tálba lerakott cukkini tetejét reszelt sajttal elkevert tejfellel kenjük meg. Miután megsült, a babának az aljából adjunk, ahol biztosan nincsen tejtermék. (De 1 éves kortól ez már nem is gond.)
Rakott brokkoli
Ugyanúgy készül, mint a rakott cukkini, csak jó picire szétszedett, vízben megpárolt brokkolikat tesszük le rétegesen a husival.
Máj
Fokhagymás csirkemáj
10 csirkemájat kevés olajon sütni kezdünk kislángon (nem sózzuk meg!!!) 6 gerezd fokhagymát rányomunk, úgy, hogy a fokhagymák a májra jussanak, ne az olajba. Fedő alatt pároljuk, majd, amikor már átsültek a májak, levesszük a fedőt és nagyobb lángot gyorsan megsütjük. Teflonos sütőben érdemes csinálni, mert úgy nem ragad le. Mi sült krumplit vagy petrezselymes burgonyát ehetünk hozzá és a baba is kaphatja ugyanazt.
Paprikás csirkemáj: 4-5 negyed karikára vágott tv-paprikát és fél kg csirkemájat sütünk meg. Majorannával ízesítjük. A végén sózzuk (picit esetleg borsozzuk is)
UZSONNA ÖTLETEK
Banános joghurt (almás, körtés, barackos..)
Banános túró (almás, körtés, barackos..)
Reszelt alma darált keksszel
Szilvás csemege
3 nagy szem szilvát megmosunk, héját lehúzzuk és megpároljuk kevés vízben. Villával összenyomkodjuk és 50 gramm gabonapehellyel keverve tálaljuk.
Barackos tejberizs
Két evőkanál rizst vízben megpárolunk, apróra vágott sárgabarackkal,1,5 deci anyatejjel (vagy tápszerrel) összeturmixoljuk. Télen tehetünk bele aszalt sárgabarackot is, ettől édesebb lesz. 1 éves kortól már tehéntejjel is készíthetjük a tejberizst, ha a baba bírja.
Gyümölcskrém
1 almát, 1 banánt és 1 szem narancsot megtisztítunk és apróra vágunk. Két szál babapiskótával összeturmixoljuk. Aki nem akar babapiskótát adni, az a Milupa hétgabonás pelyhet adhatja helyette.
Őszibarack-turmix
Egy nagy szem meghámozott őszibarackot 2 deci anyatejjel vagy tápszerrel (vagy sima tehéntejjel néhány hónappal 1 éves kor után) összeturmixolunk.
Zöldségkrém
1 közepes cukkini (kb. az egész pép fele), 1 kisebb sárgarépa (kb. negyed rész), 1 közepes burgonya (kb. negyed rész). A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Kevés vízben 15-20 percig pároljuk, majd mixerrel pürésítjük.
Sajtos cukkini
Egy közepes cukkinit megmosunk, héjával együtt karikára szelünk, minden karikára egy szeletke sajtot teszünk. A sütőt 200 fokra melegítjük, a tepsibe alufóliát teszünk, erre helyezzük a karikákat. Kb. 15-20 percig sütjük őket. Jól csipegethető étel, például uzsonnára, vagy husihoz köretként is adható.
ÉS TI MIT ESZTEK? - CSALÁDI KEDVENCEK
A gyerkőcök persze imádnak „lejmolni” is a szülőktől. Lehet, hogy pár perce laktak jól valamivel, de attól még kíváncsiak arra, hogy mi mit eszünk. Ezek az ételek régebben elsősorban a család többi tagja számára készültek, de a baba is megkedvelte őket annyira, hogy most már neki is külön adagja van belőlük - sőt, most már gyakran kifejezetten az ő kedvéért főzöm meg őket.
Ananászos csirkemell burgonyapürével
Az ananászt (vagy két konzerv ananászt) pici kockákra vágjuk. Ugyanígy a kb háromnegyed kg csirkemellet is (ha fagyasztott volt, és egy kicsit még fagyos, nagyon szép kis kockákat lehet belőle vágni). Egy kis olajon megpirítjuk a csirkét, majd öntünk alá kb fél dl vizet és fedő alatt puhára pároljuk. Én pici sót, borsot és kakukkfüvet szoktam bele tenni. Amikor a csirkemell már puha, ráöntjük az ananászt, és együtt pároljuk őket néhány percig. Burgonyapürével tálaljuk. A baba nálunk imádja ezt a fogást.
Csirkepörkölt makarónival
Én többnyire csirkemellből készítem, mert könnyebb vele dolgozni. Hagyományos pörköltalappal indítunk, hagymát dinsztelünk, rá kerülnek a csirkemell kockák, megszórjuk pirospaprikával, majd pici forró vízzel felengedve jó puhára főzzük, só, bors, kömény, paprikakrém, és egy-egy paradicsom és paprika társaságában. A makarónit háromfelé tördeljük és enyhén sós vízben kifőzzük. A nagyok tejföllel, savanyúsággal fogyasztják, a kicsik pedig élvezettel kapják be a husidarabkákat és a makarónidarabkákat, amelyeket villával azért rövidebbekre darabolunk, hogy könnyebben be tudja kapni őket.
Babéros hús főtt burgonyával
A kedvenc sertéshúsból készített ételeim közé tartozik, a mustáros tarja és a malacsült mellett, de előbbiek szerintem megterhelőbbek a kisbabagyomor számára. A vékony szelet karajokat ujjnyi vastag olajon lábosban egy-két perc alatt fehéredésig megsütjük. Rájuk dobunk 2-3 babérlevelet, néhány gerezd fokhagymát, és felöntjük annyi forró vízzel, ami még nem teljesen lepi el a husikat, de azért szépen tudnak benne párolódni. (Kb. 1 dl) Nem csípős paprikakrém, só és bors a fűszerek, illetve később, ha már eleget puhult a hús, egy paradicsom és egy paprika. Fedő alatt pároljuk a husit, amíg teljesen puhára nem fő. Főtt burgonyával vagy burgonyapürével is finom. A kicsinek a husit pici kis falatkákra föl kell vágni, hogy boldoguljanak vele a fogacskái.
Lecsós tarhonya
Mivel paradicsomot és paprikát is ehet már a baba, semmi akadálya egy finom lecsós tarhonyának. Vigyázzunk, hogy ne maradjon benne a paradicsom héja (ezt előzetes forrázással és lehúzkodással tudjuk elérni), mert azt nem tudja megrágni és lenyelni. A tarhonyát baba számára is fogyasztható állagúra főzzük, vagyis ne legyen túl kemény.
Rakott krumpli
A hagyományos módon készítem, kb 6 db burgonya, 6 db főtt tojás, nem csípős kolbász, a rétegek közé pedig tejföl. A kolbászból nem szokott kapni a baba, de a többiből egy évesen már nyugodtan ehet.
Paprikás krumpli
Előfordul, hogy ebből kap a gyerkőc, nem túl gyakran, mert ebben az ételben nincs hús, sőt szinte csak burgonya van, de hát vannak ilyen napok is.
Gulyásleves
40 dkg marhalapockát pici kockákra vágunk, dinsztelt hagymára tesszük és jól megsütjük az oldalait hirtelen. Megszórjuk pirospaprikával, felengedjük annyi forró vízzel, ami ellepi, és fűszerekkel puhára főzzük. Amikor puha, rászórjuk a karikára vágott három sárgarépát, két fehérrépát, felkockázott zellert és 3-4 burgonyát, majd felöntjük forró vízzel, hogy megfelelő sűrűségű levest kapjunk. Az egészet kb két órán át szoktam főzni. A baba szívesen megeszi a puha marhahúst, répát, burgonyát, zellert a levesből.
Rántott csirkemell sült burgonyával
Amikor az egyik nagy bútorüzlet étkezőjében ilyet kérünk, minden második falat a kicsi szájában landol, ugyanez a helyzet a mozzarellás-paradicsomos párolt csirkemell esetében.
Házi burrito
Nos igen, miért is ne szeretné a baba is. Kaphat csirkemellet, a puha tortillából néhány falatot, kukoricát, sajtot, néhány szem babot, avokádókrémet. Így készítjük: veszünk egy csomag tortillát a hiperben, amennyit épp megeszünk, azt a mikróban felmelegítjük. Megkenjük tejföllel, szórunk rá csíkokra vágott megsütött csirkemellet, salátacsíkokat, konzervkukoricát, konzerv babot, avokádókrémet (összenyomkodott avokádó, só, bors, citrom, esetleg pici reszelt vörös- vagy lilahagyma bele), reszelt sajtot. A két szélét egymásra hajtjuk, és már ehetjük is.
Túrós vagy házi baracklekváros palacsinta
Tudom, a cukor ördögtől való, de a palacsintába nem szoktam tenni, csak egy csipet sót. Anyukám baracklekvárja pedig elenyésző mennyiségű cukrot tartalmaz, úgyhogy néhány falatot ehet belőle a baba. Kakaósat nem adnék a koffein miatt, de nyugodtan adhatunk neki simán csak palacsintát is, azért is nagyon hálás lesz. Az én kisfiam legalábbis az.
JÓ ÉTVÁGYAT!